Alles over Shilajit (fulvinezuur) + 6 gezondheidsvoordelen & gevaren

3 mei 2022
1813
alles over shilajit

Alles over Shilajit - Shilajit is een voedingsrijke zwartbruine hars die uit rotslagen sijpelt in verschillende bergketens over de hele wereld, waaronder de Himalaya. Shilajit wordt al duizenden jaren in Ayurveda gebruikt, als verjongend, antioxiderend en libido verhogend middel. Lees verder om meer te leren over de 6 gezondheidsvoordelen, risico’s en gevaren van Shilajit.

  • Wat is Shilajit?
  • 6 Voordelen van Shilajit
  • Mogelijke bijwerkingen & gevaren
  • Soorten Shilajit

Alles over shilajit

Wat is Shilajit?

Shilajit is een afscheiding die uit lagen van rotsen in vele bergketens van de wereld, vooral het Himalaya-gebergte van het Indiase subcontinent (Tibet, Afghanistan, Nepal).

Het wordt ook gevonden in Rusland, Noorwegen, het noorden van Chili en tal van andere bergachtige landen, waar het wordt verzameld van rotswanden op een hoogte tussen 1000 en 5000 meter.

De samenstelling van shilajit bestaat voor 60-80% uit humus, fulvinezuren, vetzuur, aminozuren en nog veel meer. (1)

shilajit wat is het

Is shilajit gezond?

In feite bestaat het uit meer van 84 soorten mineralen en levert het de meeste noodzakelijke essentiële mineralen die het lichaam nodig heeft.

Het wordt in verschillende landen al duizenden jaren gebruikt als verjonger en adaptogeen. Er wordt gezegd dat het veel therapeutische eigenschappen bevat, waarvan een aantal geverifieerd door de moderne wetenschap.

Ondanks wetenschappelijk onderzoek en traditioneel gebruik, blijft de exacte oorsprong van Shilajit nog steeds een mysterie.

Aangezien het lang duurt om te rijpen en spontaan wordt verzameld, zijn de huidige theorieën de beste gok die wetenschappers kunnen maken.

Het proces van het maken van Shilajit is nooit wetenschappelijk nagemaakt of bevestigd.

Wat is shilajit

Lees ook De gezondheidsvoordelen en risico’s van smeerwortel

6 Voordelen van shilajit

Denk eraan om met een arts te praten voordat je Shilajit supplementen inneemt.

Dit mag nooit worden gebruikt als vervanging voor goedgekeurde medische therapieën.

1. Shilajit-supplementen tegen de ziekte van Alzheimer

Onderzoekers denken dat shilajit-supplementen de progressie van de ziekte van alzheimer kan voorkomen of vertragen.

Het hoofdbestanddeel van shilajit is namelijk een krachtig antioxidant die bekend staat als fulvinezuur. Deze antioxidant draagt bij aan de cognitieve gezondheid door de ophoping van tau-eiwit te voorkomen. Dit eiwit is een belangrijk onderdeel van ons zenuwstelsel, maar een ophoping kan hersencelbeschadiging veroorzaken.

Lees ook:  20 voordelen van Zeoliet - Detox middel & bodemverbeteraar!

Onderzoekers denken dat de abnormale opbouw van dit eiwit gestopt kan worden, door het fulvinezuur. Hierdoor kunnen de symptomen van Alzheimer mogelijk verbeteren, echter zijn er meer onderzoeken en klinische testen nodig. 1

2. Shilajit-supplementen tegen veroudering

Dit fulvinezuur kan ook beschermen tegen cel beschadiging en vrije radicalen (als het gezuiverd is, lees gevaren). Hierdoor kan het regelmatig gebruik bijdragen aan een langzamer verouderingsproces, een lang leven en een algehele verbetering van de gezondheid.

3. Shilajit kan helpen bij een laag testosteronniveau

Testosteron, een primair mannelijk geslachtshormoon. Bij sommige mannen is dit niveau lager dan bij andere.

Er is een onderzoek uitgevoerd onder mannelijke vrijwilligers in leeftijden tussen 45 tot 55 jaar. De helft hiervan kreeg een placebo en de andere helft kreeg tweemaal per dag een dosis van 250mg gezuiverd shilajit. Na 90 dagen bleek dat deelnemers die gezuiverde shilajit kregen een significant hoger testosteronniveau hadden in vergelijking met de placebogroep. 3

4. Shilajit-supplementenkunnen de vruchtbaarheid bevorderen

Er is een onderzoek uitgevoerd onder 60 onvruchtbare mannen. Zij moesten 90 dagen lang twee keer per dag shilajit-supplementen nemen, na de maaltijd. Aan het einde van dit onderzoek vertoonde meer dan 60% van de deelnemers een toename van de beweeglijkheid van de sperma, dit is een belangrijk onderdeel van de vruchtbaarheid. 4

5. Chronische vermoeidheid en shilajit-supplementen

Een onderzoek bij ratten suggereert dat het kan helpen bij de behandeling van chronische vermoeidheid.

Ratten kregen 21 dagen lang shilajit toegediend. Wetenschappers ontdekten dat de behandeling verschillende processen kan beïnvloeden die betrokken zijn bij de productie van energie door het lichaam. Daarnaast leek de behandeling ook angst en stress te verminderen. 5

Lees ook:  Genezen door geluid - Alles over 528Hz & 432Hz

6. Shilajit goed voor het hart

Er is nog een onderzoek gedaan op ratten. Hier werden sommige ratten eerst voor behandeld met shilajit, waarna ze werden geïnjecteerd met isoproterenol om hartletsel te veroorzaken. Hieruit bleek dat ratten die het kregen minder hartlaesies hadden.

7. Het helpt tegen hoogteziekte

Lage atmosferische druk, hoge windsnelheid of koude temperaturen kunnen hoogteziekte veroorzaken.

Men denkt dat het kan helpen tegen veel symptomen die gepaard gaan met grotere hoogte, vanwege alle mineralen dat het bevat en de gezondheidsvoordelen die daaruit voortkomen.

Lees ook Maretak 15 geheime gezondheidsvoordelen waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord

Andere gebruiken

Hoewel er geen wetenschappelijk onderzoek is uitgevoerd, worden Shilajit-supplementen aangeprezen als een natuurlijk geneesmiddel voor de volgende aandoeningen:

  • Chronische pijn
  • Suikerziekte
  • Spijsverteringsstoornissen
  • Eczeem
  • Bloedarmoede door ijzertekort
  • Artrose
  • Beschermen tegen osteoporose en het versterken van botten
  • Libido verhogen
  • Stress verminderen
  • Energie verhogen

Het zou botten versterken en beschermen tegen osteoporose. Sommige voorstanders beweren ook dat het kan werken als een adaptogeen, een groep stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze de weerstand van het lichaam tegen stress verbeteren, het libido verhogen en de energie verhogen.

shilajit gevaren

Mogelijke bijwerkingen

Over de veiligheid van kort en langdurig gebruik van Shilajit is door een gebrek aan onderzoek weinig bekend. Echter zijn er enkele mogelijke bijwerkingen:

  • Het kan aandoeningen zoals jicht verergeren, omdat het de productie van urinezuur door het lichaam kan verhogen.
  • Het kan de hormoonspiegels veranderen, waaronder significante toename van testosteron.
  • Het kan het ijzergehalte verhogen, hierdoor kunnen mensen met aandoeningen zoals hemochromatose en teveel ijzer in het bloed dit beter vermijden.
  • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en kinderen mogen absoluut geen enkele vorm van shilajit gebruiken.
  • In onzuivere vorm kan het erg gevaarlijk zijn, lees verder bij gevaren van onzuivere shilajit.
Lees ook:  Appelazijn maken van restjes! + 6 voordelen van appel azijn

shilajit gebruiken

Gevaren van onzuivere shilajit

De zogenoemde “native shilajit”, oftewel shilajit in zijn natuurlijke vorm, is vaak besmet door verschillende gevaarlijke verbindingen, zoals:

  • Mycotoxine
    Dit wordt geproduceerd door schimmels en kunnen ziektes veroorzaken.
  • Zware metalen
    Dit kan zich ophopen in vitale organen, waardoor er ernstige gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt op de lange termijn.
  • Vrije radicalen
    Kunnen cellen beschadigen en zijn een onderliggende oorzaak van veel ziekten.

Het is daarom heel belangrijk dat het gezuiverd wordt, voordat het kan worden geconsumeerd.

Helaas wordt er door veel fabrikanten shilajit verkocht, dat geen enkele vorm van zuivering of kwaliteitscontrole heeft ondergaan. Veel supplementen die als shilajit verkocht wordt, is waarschijnlijk iets anders of bevat een zeer kleine hoeveelheid shilajit met talloze toevoegingen.

Dit gebrek aan controle en zuivering kan leiden tot gevaarlijk hoge niveaus van giftige stoffen. Vraag daarom om een analysecertificaat voor de aanschaf van supplementen.

Lees ook Alles over Chaga – 6 gezondheidsvoordelen + Bijwerkingen

Soorten en oorsprong van Shilajit

Shilajit uit Nepal bevat bijvoorbeeld meer bioactieve stoffen, maar shilajit-supplementen afkomstig uit noord-India bevat weer meer fulvinezuur.
De soort en kwaliteit kunnen variëren vanwege de volgende factoren:

  • Planten soorten die groeien in het gebied waar de shilajit-supplementen vandaan komt
    Verschillende planten hebben ook verschillende eigenschappen, mossen zijn bijvoorbeeld bijzonder rijk aan mineralen en metalen zoals zink, koper, zilver en ijzer.
  • De kwaliteit van de bodem
  • Lokale temperaturen
  • Vochtigheid
  • Hoogte
  • Geografische oorsprong van de rots

Soorten

Er zijn vier verschillende soorten shilajit, dit zijn:

  • Savrana, deze is roodachtig van kleur
  • Tamra is blauwachtig van kleur
  • Rajat is bleekwit van kleur
  • Lauha is bruinzwart van kleur en is een ijzerhoudende soorten, dit is de meest voorkomende en vermoedelijk de meest effectieve variant.

Lees ook

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025