Als je eenmaal begint te leren over wilde eetbare planten, realiseer je je misschien dat je door bossen van voedsel hebt gewandeld. Waar je ook bent, er zijn waarschijnlijk veel eetbare plantenopties, waaronder bessen, zaden, bloemen, noten, wortels en gebladerte. Soms zijn hele planten eetbaar. Of je nu voor de lol wilt foerageren, wilde planten wilt toevoegen aan je dieet, of foerageerkennis verborgen wilt houden in geval van nood, deze gids geeft je een inleiding tot foerageren en het wildplukken van je eigen voedsel.
In dit artikel:
- 5 basisregels bij foerageren
- Wildpluk tips
- 5 gemakkelijke wildpluk planten
- Hoe maak je een denneninfusie
5 basisregels bij foerageren
1) Wees voorzichtig
Zorg ervoor dat je een plant met 100 procent zekerheid kunt identificeren voordat je hem aanraakt of consumeert. Verbeter je vaardigheden door plantenwandelingen bij te wonen met een deskundige, basisbotanie te bestuderen of meerdere gidsen te raadplegen. We raden aan om aan de slag te gaan met een van de boeken uit onze blog over Boeken over wildplukken
2) Begrijp je land
Bestudeer het gebied dat je wilt foerageren. Als jij alleen in Nederland gaat wildplukken dan is het goed om je in te lezen over Nederland. Als jij in andere landen gaat wildplukken is het ook belangrijk dat jij je goed inleest over dat land.
Hiermee bedoelen we: Welke giftige of bedreigde planten groeien daar, en welke eetbare wilde planten zijn er in overvloed?
Vermijd altijd plekken in de buurt van fabrieken, golfbanen, wegen of plaatsen waar water en grond kunnen worden vervuild (gebieden buiten de paden waar geen mensen komen, zijn over het algemeen veilig).
3) Oogst verantwoord
Raadpleeg de lokale richtlijnen voor landbeheer voor oogstlimieten of -beperkingen. In Nederland is wildplukken verboden maar het wordt wel gedoogd. Als jij op particulier grondgebied gaat foerageren dan moet jij altijd om toestemming vragen van de eigenaar. In natuur en wandel gebieden is het uiteraard verboden.
Als je toestemming hebt gekregen van de eigenaar van het grondgebied waar jij op wilt gaan wildplukken, dan neem alleen mee wat je nodig hebt, en laat genoeg over voor de dieren in het wild en voor hergroei (niet meer dan 5 procent van één soort op een bepaalde plek is een goede vuistregel). Houd rekening met jouw impact in de natuur!
Gebieden die vaak worden verstoord (graasvelden, paden en campings) zijn goede plekken voor beginners om te proberen, aangezien de impact die jij zult hebben minimaal is in vergelijking met meer gevoelige leefgebieden.
4) Voed je met onkruid
Zoek onkruid plekken waar eetbare soorten in overvloed groeien. (Onkruid is een ongewenste plant die agressief groeit, vooral in verstoorde leefgebieden.) Paardenbloem, brandnetel, look-zonder-look en ander "onkruid" zijn geweldig en ontzettend gezond om te eten.
5) Leave no trace
Houd rekening met jouw impact wanneer jij je buiten het pad waagt op zoek naar planten. Loop dan op duurzame oppervlakken zoals boomstammen en rotsen en pas op dat je andere flora niet vertrapt. Oefen altijd Leave No Trace.
6) Ken de giftige planten
Net zo belangrijk als het kunnen herkennen van de planten die je kunt eten, is het identificeren van de planten die je niet kunt eten. Van sommige giftige planten krijg je alleen uitslag, maar van andere kan je dood gaan. Bestudeer het zodat je de eigenschappen van giftige soorten kunt herkennen, vooral die die lijken op eetbare en medicinale planten en ga altijd met een wildpluk boek op pad!
Wildpluk tips
- Je reuk-, smaak- en zichtzintuigen helpen allemaal bij identificatie en zullen beter worden met oefening.
- Reinig jouw gereedschap en kleding tussen de oogsten om te voorkomen dat invasieve zaden of ziekten naar nieuwe gebieden worden getransplanteerd.
- Knip bladeren en plantdelen met een scherp mes zodat de plant verder kan groeien.
- Plastic containers zullen jouw oogst verstikken en ervoor zorgen dat deze gaat schimmelen. Verzamel planten in een ademende katoenen zak, mand of je shirt.
5 gemakkelijke wildpluk planten
Deze planten groeien in overvloed in Nederland. Over het algemeen zijn ze veilig, overvloedig, onkruid en winterhard genoeg om de oogst te overleven, waardoor ze geweldige planten zijn voor beginnende wildplukkers.
Paardenbloem foerageren
Wij zijn erg enthousiast over de paardenbloem, zo enthousiast zelfs dat wij er een heel artikel over hebben geschreven Paardenbloem onkruid of medicijn, waar is het goed voor?
De paardenbloem kennen we allemaal wel, die mooie gele bloem wat ineens overal opduikt. De blaadjes van de paardenbloem zijn heel erg gezond, ze zijn rijk aan antioxidanten en kunnen ontstekingen helpen bestrijden.
De blaadjes van de paardenbloem smaken een beetje bitter maar in een salade of pannenkoek proef je dit niet!
Brandnetel wildplukken
Van deze prikplant hebben wij de hele tuin vol staan! Gelukkig is brandnetel erg gezond en kunnen we het ook nog als natuurlijke ongedierte bestrijder aan de planten geven (brandnetel gier)
Wist je dat brandnetel bladeren veel mineralen bevatten? En ze dragen ook nog eens bij aan een goed ijzergehalte van het bloed. Brandnetel heeft een stimulerende werking op de spijsvertering en is bloedzuiverend. Het zorgt voor een goede vochtbalans in het lichaam én bevordert de stoelgang!Daarnaast heeft brandnetel ook nog een heerlijke, milde kruidige smaak. Je kunt brandnetel thee of soep maken of je gebruikt het als spinazie. Het is hierbij, net als bij spinazie af te raden een netelgerecht nog eens op te warmen vanwege het nitraatgehalte.
Weegbree foerageren
De weegbree heeft een aardse smaak en de oudere bladeren zijn wat bitter maar zelfs als jij het niet aangenaam vind kan je met de bladeren van weegbree je wonden behandelen. Als je de weegbree verwerkt in een soep of salade heeft het goede effecten op je bovenste luchtwegen, bronchitis en astma. Je kunt er ook een lotion van maken voor vermoeide ogen.
Zevenblad wildplukken
Zevenblad kan je herkennen aan zijn zeven bladeren. Deze wildpluk plant is erg gezond want het bevat namelijk vitamine C, caroteen, magnesium, kalium en calcium. De smaak van deze plant lijkt op de smaak van peterselie en de structuur lijkt op spinazie.
Met zevenblad kan je veel heerlijke gerechten maken en het gemakkelijk toevoegen aan je soepen.
Witte dovenetel foerageren
Deze plant wordt ook wel suikernetel genoemd en dit komt door de zoete smaak.
Zet thee van de bladeren en gebruik de zoete witte bloemetjes in de salade. Dovenetel is naast lekker zoet ook nog eens kramp verminderend (handig als je menstruatiekramp hebt), ontstekingsremmend en bloedzuiverend.
Hondsdraf wildplukken
Je kent ze wel die kleine paarse bloemetjes? Als jij je hebt geprikt aan de brandnetel kan je wat hondsdraf op het bultje wrijven, dan is het gelijk weer weg! Deze zal je snel gevonden hebben want hondsdraf en brandnetel groeien altijd lekker dicht bij elkaar, dat heeft moeder natuur mooi gedaan ofniet?
Hondsdraf zou helpen bij maagproblemen al is dit nooit officieel erkend. Het heeft een heerlijke volle smaak en daarom maakt hondsdraf een heerlijke thee! Als je de bladeren eerst droogt voordat je ze gebruikt is de smaak nog sterker.