Wil je zorgen dat je voorbereid bent als er iets gebeurt? Begin dan met een noodpakket. Deze kun je kant en klaar kopen, maar ook zelf samenstellen. Wil je een kant en klaar noodpakket, dan kan je onze andere blog bekijken, hier lichten we een paar toe. Maar wil je zelf een noodpakket samenstellen, dan lees je in deze blog meer over wat je nodig hebt.
Wat zit er in een noodpakket?
Een noodpakket bevat de belangrijkste voorwerpen die je nodig hebt om jezelf te redden tijdens een noodsituatie, zoals een oorlog, stroomuitval, droogte of wateroverlast. In een noodpakket zitten dus verschillende voorwerpen die je nodig hebt. Vaak is dit in de volgende onderdelen in te delen:
- Water
- Eten
- EHBO
- Elektriciteit / licht
- Communicatie
Wil je zelf een noodpakket samenstellen, dan kun je het beste kijken wat de overheid via de campagne Denk vooruit aanbeveelt, maar ook te kijken wat er in andere noodpakketten zit. Afhankelijk van je gezinsgrootte en de periode pas je jouw noodpakket aan de behoefte.
Het voordeel van je eigen pakket samenstellen is dat je kunt besparen op de kosten en ook kunt kijken naar wat je nog niet in huis hebt. Sommige dingen, zoals een noodradio, heb je vaak maar een keer nodig. Terwijl eten en drinken moet je afstemmen op de hoeveelheid mensen in je gezin.
Voor een noodpakket ga je uit van ongeveer 48 tot 72 uur.
Wat heb je nodig in een noodpakket?
Het maken van je eigen noodpakket kan je vullen door te kijken naar de volgende voorwerpen
- Noodradio op batterijen, of beter een opwindbare radio. Zo kan je tijdens een noodgeval op de hoogte blijven wat er gebeurt. Zorg wel dat je voldoende extra batterijen hebt.
- Een zaklamp met extra batterijen
- Lucifers in een waterdichte verpakking
- Een reddingsdeken
- waterfilter (meer lezen over waterfilters, bekijk de blog beste waterfilters)
- Mini led lampjes
- EHBO verbandset
- desinfectiegel
- Waxinelichtjes
- Vochtige doekjes
- Regenponcho
- Multitool
- Zakmes
- Ducttape
- Tiewraps
- Waarschuwingsfluitje
Noodpakket maken
Je kunt dus gemakkelijk met de inhoud je eigen noodpakket samenstellen. Bovenstaand is een richtlijn van de dingetjes die je kunt toevoegen. Dit kun je samen op een centrale plek bewaren. Als er dan een ramp is, weet je tenminste dat je deze spullen bij elkaar hebt liggen.
Zoals je ziet, zit er bij bovenstaande lijst geen eten en drinken. Het drinken is echter deels geregeld door een waterfilter. Maar er zit nog niets te eten bij.
Maak dus bij je noodpakket een kleine voorraad van water en eten. Kijk wat je voor 2 tot 3 dagen nodig hebt. Vaak is dat per persoon een paar liter per dag. Dit kun je ook bij je noodpakket zetten.
Voor het eten kun je hetzelfde doen. Zorg dat je wat potjes groente hebt, wat rijst of pasta en wat andere voedingsmiddelen die je gemakkelijk kunt bewaren. Afhankelijk van je gezinsgrootte kijk je naar de hoeveelheid eten en drinken.
Daarnaast is het natuurlijk fijn, als je een keer niet naar de winkel wilt dat je een kleine voorraad hebt staan. En als er echt wat gebeurt, weet je dat je tenminste 2 tot 3 dagen rustig vooruit kunt.
Wil je meer lezen over preppen? Bekijk dan ook de andere blogs van ons bij de preppencategorie
Lees ook