Ongedierte bestrijden in de moestuin - Er is niets zo ontmoedigend voor de tuinier dan het zien van een hele krop sla of groente plant weggevreten door ongedierte. Wanneer deze hongerige insecten eenmaal je heerlijke tuintje hebben gevonden komen ze waarschijnlijk ieder jaar weer terug. Geef de hoop niet op! Je kunt nog steeds je tuin terugnemen van deze plagen en je hoeft niet eens chemicaliën te gebruiken.
Deze 5 plagen zijn het meest voorkomend in onze tuinen en wij hebben op een rijtje gezet wat internet zegt dat je ertegen kunt doen:
Ongedierte bestrijden in de moestuin
7 Manieren om slakken te bestrijden
1. Slakken bestrijden met ijzersulfaat
Slakken korrels op ijzersulfaat basis, zijn een milieuvriendelijke bestrijding tegen slakken. Het doodt de slakken wel, maar er komt geen gif in de bodem. Ijzersulfaat is zelfs goed voor de bodem.
We hebben deze optie bovenaan gezet, omdat dit de enige methode is die werkt in onze bossige vochtige tuin. Daarnaast hebben we ook al onderstaande tips in werking gezet.
We adviseren om onderstaande tips eerst te proberen. Deze kunnen goed werken in tuinen waar niet al te veel slakken te vinden zijn.
2. Verjaag slakken met grind
Slakken kruipen niet graag over grind, eierschalen, boomschors of andere ruwe oppervlakten, dit maakt de plant dus minder aantrekkelijk voor de slakken. Je kunt de moestuin of de planten omringen om je planten te beschermen tegen slakken. Naast deze middelen kun je ook hout as gebruiken tegen slakken, lees hier 33 manieren om houtas te gebruiken in huis en tuin
3. Voorkom slakken, geef water in de ochtend
Aangezien slakken liever je tuin ’s nachts vernietigen kun je in de ochtend water geven, slakken bewegen zich namelijk liever over vochtige grond.
4. Gebruik koper om slakken te bestrijden
Wanneer het slijm van de slak koper aanraakt, zorgt het voor een oncomfortabele elektrische reactie.
Je kunt koper tape bij de bouwmarkt halen en simpelweg de moestuin bedden omranden met deze koper tape.
5. Sprenkel koffiedik in je moestuin en eromheen
Dit is ook nog eens goed voor de grond. Wil je weten waar je koffiedik nog voor kunt gebruiken? Lees dan onze uitgebreide blog over koffiedik
6. Spuit de planten in met een eigen gemaakte slakken afweer mix
Je kunt zelf een slakken afweer mengsel maken om slakken van de planten af te houden.
Meng knoflook met water in een sprayfles of doe oude koffie in een sprayfles en spuit de planten ’s avonds in met dit mengsel.
Het nadeel hiervan is dat je het na iedere regenbui weer opnieuw moet aanbrengen.
7. Verjaag slakken met kruiden, goede buren!
Planten die slakken niet fijn vinden zijn goudsbloem, lavendel, salie, rozemarijn, peterselie en thijm.
Zet deze tussen de planten (let wel op de goede buren lees hier).
Bekijk hier nog 13 x Slakken bestrijden in de moestuin
Bladluis bestrijden in de moestuin tips
1. Combinatieteelt om bladluis te bestrijden
Afrikaantjes ook wel “stinkertjes” genoemd trekken weer insecten zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, gaasvliegen en oorwurmen aan en deze insecten en hun larven eten allemaal bladluizen. Lees hier alles over Goede buren moestuin (combinatieteelt)
2. Offer een plant op tegen bladluis
plant Oost-indische kers Dit zal bloedluis aantrekken, deze plant offer je dus op aan de bloedluis.
3. Plant kruiden met een sterke geur tegen bladluis
Door kruiden te planten met een sterke geur, zoals lavendel, dille, uien, knoflook en salie houdt je bladluis weg. Hier houden ze namelijk niet van.
4. Brandnetelgier tegen bladluizen
Je kunt gemakkelijk zelf brandnetelgier maken. Door dit toe te voegen aan het water en de planten mee te besproeien, worden de bladeren stugger. Bladluis houdt niet van stugge bladeren.
5. Koffiedik tegen bladluis
Koffiedik werkt ook tegen bladluis.
6. Leg bananenschillen rond aangetaste planten
De bladluis gaat in die zoete bananenschillen zitten en zodra die vol is, kun je het weggooien.
Rupsen bestrijden moestuin
Net als slakken zijn rupsen ook absoluut niet welkom in de moestuin. Als je genoeg tijd hebt kan je ze natuurlijk met de hand verwijderen, dit kost wel veel tijd en je moet ze maar net tegenkomen! Hier volgen nog een aantal manieren om slakken te bestrijden in de moestuin.
Bestrijd rupsen en slakken door kippen te nemen
Heb je kippen? Perfect! Laat ze lekker door de moestuin scharrelen na het groeiseizoen. Zij zullen alle slakken, rupsen en eitjes opeten. Kippen vinden slakken en rupsen een heerlijke snack, win-win dus! Je kunt kippen op nog meer manieren aan het werk zetten en geloof ons dat doen ze al te graag! Lees er alles over in onze blog 5 manieren om je kippen aan het werk te zetten
Bestrijd rupsen met knoflook
Ook rupsen houden niet van knoflook, je kunt met ditzelfde mengsel dus slakken en rupsen bestrijden.
Bescherm planten tegen rupsen
Bescherm de planten tegen rupsen door aluminiumfolie of karton rond de stam te plaatsen, hier kruipen rupsen niet graag overheen.
Een bloementuin tegen rupsen
Door een gevarieerde bloementuin aan te leggen, trek je een heleboel nuttige insecten aan.
Bekijk het artikel groene rups bestrijden
Engerlingen
Engerlingen zijn dikke witte larven die de wortels van je planten opeten, als je ze niet bestrijdt veranderen deze larven in kevers die weer de blaadjes van je planten lekker vinden.
Aaltjes tegen ongedierte in de moestuin
Aaltjes eten engerlingen en andere insecten op die onze moestuin planten opeten. Je kunt aaltjes aantrekken door afrikaantjes te planten.
Bestrijd engerlingen met een droge bodem
Laat de grond af en toe een paar dagen uitdrogen, engerlingen hebben namelijk vochtige grond nodig om te kunnen overleven.
Koolvlieg bestrijden moestuin
Als je kool soorten in de moestuin hebt, zal je deze zeker moeten beschermen tegen de koolvlieg. Dit kun je doen door:
Koolvlieg voorkomen door vroeg te planten
Plant kolen voor april of na half juni, dan zal je minder last hebben van de koolvlieg
Koolvlieg bestrijden met vliesdoek
Dek je kool planten af met insectengaas of vliesdoek, zodat de koolvlieg niet bij de planten kan komen en dus ook geen eitjes in en rondom de plant kan leggen.
Ongedierte in huis bestrijden? Lees hier!
Lees ook