31 Tips - Zelfvoorzienend leven / homestead tips

17 december 2021
834
zelfvoorzienend leven tips

Zelfvoorzienend leven tips / homestead tips - Iedereen die zelfvoorzienend wilt gaan leven, zal elke dag nog bij leren. We hopen dat iedereen die begint of al langer bezig is, iets heeft aan onze tips. Maar we ontvangen natuurlijk ook jullie tips die we niet moeten vergeten. Zo kunnen we elkaar hebben met het zelfvoorzienend leven te vervullen.

Eerst natuurlijk een paar algemene tips als jij wilt gaan beginnen met homesteading, of al een hele tijd op weg bent. Daarna tips voor de tuin, dieren, in huis en onze conclusie.

Homestead tips

1. Begin klein

Als je klein begint en je faalt, dan verlies je minder dan wanneer je meteen met je droom begint en een heel landschap gaat inrichten voor je zelfvoorzienende leven. Dus begin eerst klein en zorg dat je zeker bent van je zaak en ervaring op doet. Dat kan zijn met bijvoorbeeld kippen houden of een moestuin beginnen of dieren houden om ze uiteindelijk te slachten. Doe dit eerst voor je een hoop geld gaat investeren op een droom waar je net pas aan gaat beginnen.

Zet voor je zelf realistische doelen voor de komende 6 maanden tot een jaar om te bereiken. Maar begin dan ook niet iets nieuws tot je het ene doel bereikt hebt. Zo zijn wij begonnen met de moestuin en dit goed uitgewerkt. Daarna zijn we met de kippen begonnen, maar ondertussen gaf de moestuin ook wel weer wat problemen zoals ongedierte. Als je alles in een keer gaat doen, loop je ook in een keer tegen een heel hoop ‘problemen’ aan.

Je kan voor jezelf kijken met een lijstje wat je graag wilt. Kijk ook op welke manieren je zelfvoorzienend kan worden en begin zo stap voor stap. Maar alles in een keer gaat niet werken, want je gaat focus verliezen.  En bij homesteading komen ook een heleboel dingen kijken, alles heeft zo zijn problemen. Een ziekte in planten, bloedluis bij kippen, ziektes bij konijnen en dan komen er nog de dagelijkse taken bij zoals de moestuin onderhouden, het hok schoon maken van de dieren and so on. Zorg dus dat je iets onder de knie hebt.

2. Wees niet bang om meteen te denken aan geld bij homesteading

Om zelfvoorzienend te kunnen leven (of homesteading), zal je toch best nog wat kosten maken. Het kan zo oplopen en voorkom dat je in de schulden komt. Je wilt voorkomen dat je geld weg aan het gooien bent aan iets dat niet werkt. En dat gaat mooi samen met het vorige punt van klein beginnen. Bewijs voor jezelf dat je weet waar je mee bezig bent op een kleine schaal en bouw het zo per project op.

En het klinkt misschien gek, maar volledig zelfvoorzienend zijn, is een droom en we zouden willen dat dit volledig lukt, maar je zult toch geld nodig hebben. Houd dit ook in het achterhoofd. Je zult geld moeten verdienen met zelfvoorzienend leven. Je wilt uiteindelijk dat jouw zelfvoorzienend leven zich ook vervult als het gaat om wat inkomsten, al is het minimaal om de kosten te dekken van bv de woning. Kijk dus ook in het begin al naar mogelijkheden om geld te verdienen.

3. Probeer niet alles alleen

De meesten willen onafhankelijk kunnen leven en niet steeds van andere partijen afhankelijk te zijn. Het is iets uit de vroegere tijd en dat was zo mooi. Hier werd de homestead / thuisboerderij ook met het gezin gerund. Kijk dus ook of je het samen met je partner kan, of laat je kinderen mee helpen met taken die passen bij hun leeftijd. Zo leer je ze ook nog waardevolle skills aan. En vergeet ook niet om hulp te vragen van vrienden of mensen die uit dezelfde wereld komen, want ruilen is fijner dan er voor te moeten betalen of het zelf niet helemaal goed te doen.

4. Vergeet perfectie

Focus je niet op de looks van jouw stuk land. Je zal het met de tijd steeds beter vormgeven. Maar denk vooral aan de indeling die past bij waar het voor nodig is en hoe vaak je er bent.

Lees ook:  DIY - zelf zeep maken - in 11 simpele stappen + filmpje!

Zo houden wij de dieren meer aan de rand van ons tuin en gaan dit later ook naar de achterkant van de tuin doen. Hier check je maar af en toe. En eenden houd je bijvoorbeeld bij het water. De moestuin zal je aandacht dagelijks nodig hebben, plaats dit ook dichterbij het huis. De composthoop centraal, maar ook wat gestopt. Deel je grond praktisch in.

5. Wees flexibel

Was het maar waar dat alles meteen en altijd perfect loopt, maar dit is helaas minder waar. Er zullen zoals eerder gezegd, dingen fout gaan. Je kippen vinden toch een weg naar de moestuin, je krijgt ziektes in je planten. Er zullen dingen gebeuren waar je geen controle over hebt. Leer er om te lachen, maar leer ook van hoe de dingen gaan. Maar denk dan aan het ‘normale’ leven en weet weer waarom je hiervoor gekozen hebt.

6. Leer zelf dingen maken (DIY)

Je zult versteld staan hoeveel geld je kan besparen door zelf dingen te bouwen in plaats van ze te kopen. Zo hebben wij al op heel wat dingen bespaard. We hebben onze eigen kas gebouwd, zelf verhoogde kweekbedden, een eigen kippen en konijnen hok en veel meer. Het is ideaal!

7. Leer om te improviseren

Vaak zie je dat mensen een probleem hebben en snel hiervoor een oplossing gaan zoeken door gereedschap te kopen. Maar gaan niet eerst op zoek naar een alternatief om het op te lossen. Denk dus eerst even na en probeer met een alternatief te komen, dat bespaard je zuurverdiende geld.

Denk even creatief na en ga de schuur in om te kijken hoe je het anders kan oplossen. Dat betekent tevens niet dat je geen gereedschap moet hebben, maar een paar goede dingen zijn essentieel. Een heel hoop al snel too much. Je kunt ook bv kijken of je ergens iets kan lenen of iemand op marktplaats het voor een prikkie weg doet. Zo hebben wij nu via familie een oude hakselaar kunnen vinden en deze doet zijn werk prima om houtsnippers te maken voor de dierenrennen.

8. Houd je gereedschap netjes

Vocht en grond kunnen je gereedschap snel kapot maken. Probeer daarom na het werken de tijd te maken om je gereedschap even goed schoon te maken en netjes in de schuur of werkplaats op te ruimen.

9.Verzamel zaagsel

Zaagsel is makkelijk verkrijgbaar en is op genoeg manieren te gebruiken op jouw stuk land / homestead. Het kan voor de dieren gebruikt worden, om te tuinieren, om een nestje te maken voor je gevogelte. Ideaal weer.

Bouw dus relaties op met lokale houtwerkers en ruil het zaagsel met middelen die je zelf hebt, zoals bijvoorbeeld eieren.

10. Gooi geen koffiedik weg

Koffiedik kan op zoveel manieren gebruikt worden. Het is namelijk een waardevolle toevoeging aan je moestuin. Het ruikt lekker en houd insecten tegen.

11. Maak een plant kalender

Begin je moestuin met een doordacht plan, het beste is om bepaalde kweekbedden ook te rouleren. Maar begin eerst met welke plantjes je graag wilt. Werk dit netjes uit en weet wanneer je moet zaaien, planten en oogsten. Zo kun je (bijna) het hele jaar genieten van verse groente uit eigen tuin. Denk ook na aan de stand van de zon en zet de planten die veel zon nodig hebben niet achter je tomaten. Dat blokkeert weer meer zon. Zo hebben wij de tomaten juist aan de rand staan.

Zie ook zaaikalender 2022

12. Kweek (je aardappelen) verticaal

Aardappelen nemen veel plaats in beslag en dat is zonde. Je kan daarom het beste verticaal kweken in een diepe houten box (die je zelf kunt maken).

Maar je kunt dit met veel meer doen. Verticaal kweken heeft veel voordelen, want je kunt per m² meer oogst behalen. Dit kan bijvoorbeeld gemakkelijk door potten aan elkaar te hangen, of aardbeien op te stappelen. De aardbeien hebben wij bijvoorbeeld aan de rand van onze moestuin gemaakt (opgehangen aan het hek).

13. Bespaar water in de tuin

Planten hebben niet gigantisch veel water nodig, zorg dus dat je net genoeg geeft. Ze redden zich vaak goed. Daarnaast kun je regenwater opvangen om tijdens droge periodes de planten te bewateren.

Lees ook:  IBC regenwateropslag maken en koppelen

Lees ook water besparen

14. Gebruik wormen

Wormen zijn een perfect in de tuin. Ze zorgen voor de tuin en zijn juist geen vervelende plaag. Mocht je ze toch in overvloed vinden of ergens opgraven, dan kun je ze naar de compostplaats verplaatsen. Daar voegen ze ook zoveel toe en versnellen ze het composteerproces.

15. Bescherm je planten met oude flessen

Is het nog koud s nachts? Dan kun je de bovenste helft van oude PET flessen goed gebruiken om je kleine plantjes te beschermen. Plaats ze aan het einde van de dag over het plantje en als de dag weer begint haal je ze weg. Ze hebben namelijk wel zuurstof nodig en door de zon kan het weer te warm worden voor de plantjes.

16. Maak gebruik van een kas

Een kweekkas is perfect en handig om nog beter resultaat te behalen met je moestuin. Het klimaat is goed beheersbaar en je kunt het hele jaar door kweken. Er is niet veel water nodig en de kas beschermt de planten van vorst.
Zie ook aluminium kweekkas of maak je eigen kweekkas

17. Maak je eigen kweekbakjes

Zonde om iedere keer nieuwe spulletjes te kopen. Daarom kun je beste je eigen zaadbakjes maken of van bijvoorbeeld toiletpapier rolletjes. Dit vergaat in de grond als de plant groot genoeg is, maar bied toch een praktische manier om bijvoorbeeld binnen op te kweken.

Ook heb je handige potttenpersen om je eigen kweekbakjes te maken van bijvoorbeeld compost of potgrond.

18. Laat je grond winterrusten

Geef je grond de tijd om te herstellen in de winter. Want het kweken van groente en fruit put de grond uit en je wilt het jaar erna weer net zo gemotiveerd aan de slag gaan. Geef daarom in de winter tijd aan de grond om zich te herstellen.

Wij maken gebruik van het ‘afval’ van de kippen en konijnen. Het schoonmaken van hun hokken zorgt voor een perfecte compost na de winter. We hebben zaagsel, hooi en poep van de dieren dat bomvol voedingsstoffen zit voor de grond. De kippen scharrelen daarnaast in de winterperiode door de moestuin om daar alles goed om te spitten. Daarna beginnen we weer met een nieuwe laag en verhogen we de kweekbedden.

19. Maak je eigen compost

Je moestuin gaat goed op voedingsrijke grond en altijd maar potgrond moeten kopen kost best wat geld. Daarom is het goed om je eigen compost te leren maken. Het is goedkoop en werkt perfect.

Je kan een composthoop maken achter in de tuin, maar dat kost tijd, plek en kan ook stinken. Maar er zijn ook kleine alternatieven zoals een bokashi compostemmer.

Wij hebben een grote composthoop die niet handig is, maar daar ligt nu te veel op. In ons nieuwe huis maken we een drie fase compostsysteem, waarbij je drie bakken hebt die een aantal maanden kunnen ‘rotten’. Daarnaast hebben we een aparte afgesloten emmer voor tuinafval en hier zitten ook beestjes in die het goed doen. En voor de moestuin gebruiken we in de winter dus het hooi uit de dierenrennen.

20. Kies de juiste dieren

Als je van plan bent om met dieren te fokken, zorg dan dat je voor hoge kwaliteit mannetjes en vrouwtjes kiest om mee te werken. Het zal in het begin wat duurder zijn, maar dit zal met het broeden / fokken wel een verschil maken aangezien je zo betrouwbare en gezonde dieren krijgt.

21. Maak een goede waterdispenser voor de dieren

Je kan veel tijd besparen als je een goed systeem hebt om de dieren water te geven. Dat scheelt je een hoop tijd als je veel dieren hebt en kan waardevol zijn om in te investeren. Zo zijn de dieren ook goed verzorgd en hebben ze dagelijks lekker vers water

22. Zorg goed voor je dierenvoedsel

Koop niet te veel als je het niet goed kan opslaan. Want als het te lang in een slechte omgeving staat, zal het eten slecht worden, fermenteren en weinig voedingswaarde bevatten.

Lees ook:  10 Survival boeken & boeken over preppen

Sla het daarom altijd op in afsluitbare emmers of containers zodat er geen water of zuurstof bij kan komen. En het belangrijkste dat er geen muizen op af komen.

23. Waarom je kippen moet hebben

Kippen geven niet alleen maar eitjes. Ze halen veel beestjes voor je weg en geven goede mest voor de composthoop en je moestuin. Maar de poep moet je niet direct aanbrengen omdat dit nog te sterk is. Daarnaast scharrelen ze de vaste grond los en zorgt het voor makkelijker verwerkbare grond. Daarnaast krabben ze de bladeren kapot die op de grond vallen in de herfst.

24. Neem een actieve rol in het voorkomen van dierenziektes

Zorg dat je actief bezig bent met het voorkomen van ziektes bij dieren. Zeker als je meerdere dieren hebt die bij elkaar zitten, of zelfs samen door de tuin lopen. Dieren zijn van elkaar sneller vatbaar voor ziektes en verhoogt het dus. Zorg actief voor de gezondheid van je dieren. Check ze dagelijks of er geen rare gedragingen zijn. Zorg dat de rennen en hokken schoon zijn en ze de juiste voeding hebben.

25. Ga niet achter je dieren aan, maar laat ze naar jou komen

Dieren leren snel en kunnen je associëren met eten. Zorg dat je een roepje hebt dat ze kennen als ze eten krijgen. Ze zullen dit onthouden en scheelt je veel werk met het verzamelen van je dieren als ze mee moeten of je wilt ze in de ren zetten.

26. Maak je eigen schoonmaak- en verzorgingsproducten

Het maken van je eigen zeep, ontsmettingsmiddelen, kaarsen, shampoo etc. kan je een hoop besparen en het geeft een goede basis om bijvoorbeeld te verkopen en zo toch inkomsten te hebben. Het is daarnaast ook nog eens leuk om te doen.

27. Maak je eigen boter

Er is niks zo lekkers als versgemaakte boter. Het is gemakkelijk te maken en als je je eigen koeien hebt. Dan kost het praktisch niets.

28. Bevries eieren voor later

Als je eieren wilt invriezen, moet je ze eerst uit de schaal halen. Je kunt ze uit de schaal halen en in een muffintray zetten. Vries ze dan in en haal ze bevroren uit de diepvriezer. Daarna kan je ze gemakkelijk in ziplock zakjes doen.

29. Pas je dieet aan

Het is goed om je dieet aan te passen naar hetgeen jij kan kweken. Je kan bv kippen makkelijker houden dan koeien. Maar eet ook meer seizoensgebonden uit de moestuin en denk aan goede vervangers. Zo zijn eieren een goede vervanger voor vlees en zitten ze bomvol eiwitten.

30. Sla je eten goed op

Leer hoe je jouw eten moet bewaren. Zorg dat je jouw eigen ingemaakte producten goed opslaat en verwerkt. Maar ook dat je lang houdbaar voedsel goed wegzet. Zorg dat ze weer goed afgesloten weg staan in bijvoorbeeld emmers en er geen vocht bij kan.  Maar denk ook aan het goed opslaan van je aardappelen en uien.

31. Leer hoe je moet inmaken, wecken en indrogen

Het inmaken of indrogen is een goede manier om je fruit, groente, vlees en jams te bewaren voor de koude wintermaanden. Zeker als je dan geen oogst hebt is het fijn als je nog wat over hebt van de zomer.

Zorg dat je het goed leert, hygiëne in acht neemt en labelt.

Afsluitend

Zelfvoorzienend leven of homesteading is een trial and error proces. Je maakt fouten en leert er van. Maar het kan erg handig zijn om van andere te leren en naar hun ervaringen te luisteren.. Maar zorg ook dat je zelf je onderzoek via het internet doet en zo tot een goede manier kan komen om bepaalde projecten te doen.  Hopelijk hebben jullie er iets aan en bespaart dat een hoop gedoe.

We horen ook graag van jullie tips en tricks rondom zelfvoorzienend leven of homesteading. Zo maken we er een complete lijst van.

 

Lees ook zelfvoorzienend leven in zweden

 

homestead tips

Homestead tips

homestead tips

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© Doepserleven - 2025