Wij van Doepserleven zijn het liefst in de tuin bezig en leven zo natuurlijk mogelijk. Om onze moestuin planten goed te laten groeien kunnen we van alles toevoegen! In deze blog gaan we het hebben over zelf plantenvoeding maken, en geven wel 10 gemakkelijke manieren!
Biologisch tuinieren is gelukkig populairder dan ooit, en de manieren die we gebruiken spelen een belangrijke rol in onze gezondheid en die van onze planeet.
Er zijn veel verschillende, volledig natuurlijke tuinmeststoffen die je in jouw tuin of met potgrond kunt gebruiken. Sommige van deze meststoffen kunnen thuis worden gemaakt of verzameld worden met behulp van producten uit jouw voorraadkast of achtertuin.
Zelf plantenvoeding maken
1. Koffiedik om de bodem te verzuren
Koffiedik is goed voor van alles, maar een van de beste toepassingen van koffiedik is als tuin meststof. Door koffiedik aan de bodem toe te voegen verzuur jij je bodem. Dit helpt veel planten die van een zure grond houden, zoals rododendrons, rozen, bosbessen en tomaten.
Je kunt jouw koffiedik op een aantal manieren aan je bodem toevoegen:
- Je kunt een laag koffiedik over de grond verdelen
- Je kunt “koffie” zetten om in je tuin te gieten
Om tuinkoffie te maken kun je maximaal 6 kopjes gebruikt koffiedik vermengen met water en vervolgens aan de planten toevoegen die van een zure bodem houden
Lees hier 9 manieren om koffiedik te gebruiken
2. Zelf plantenvoeding maken met je keukenafval
Zet je keuken- en tuinafval aan het werk door je eigen compost te maken. Compost geeft voedingsstoffen langzaam vrij, wat betekent dat een goed gecomposteerde tuin een jaar of twee kan duren zonder dat er opnieuw mest nodig is. Compost helpt de grond ook om vocht vast te houden, wat essentieel is voor moestuinen om te groeien tijdens hete, droge zomers.
Wil jij jouw keukenafval aan het werk zetten? Bekijk hier Compost! 100 dingen die je kunt composteren + wat beter niet
3. Eierschalen om de tuin de kalken
Als jij ooit kalk in je tuin hebt gebruikt, dan weet je dat het veel voordelen biedt. Het helpt namelijk de zuurgraad van je bodem te verlagen. Door de tijd heen wordt de bodem zuurder en er zij planten die hier niet van houden. Door kalk aan de bodem toe te voegen verlaag je dus de zuurgraad, maar voeg je ook calcium toe aan je planten, dit is een essentiële voedingsstof. Phytopthora kan namelijk ontstaan door een calciumarme grond bij tomaten.
Hoe gebruik je eierschalen als tuinkalk?
- Je kunt eierschalen verkruimelen en in de grond begraven.
- Je kunt een spray maken met 20 eierschalen en één liter water
Kook de eierschalen een paar minuten in het water en laat ze een nacht staan
Zeef de schelpen en voeg het water toe aan een spuitfles om rechtstreeks aan de grond toe te voegen.
4. Bananenschil als planten voeding
Wist je dat het helpt om bananenschil te gebruiken om planten te voeden? Bananen zijn rijk aan kalium, calcium en fosfor en zijn perfect voor het bemesten van bloeiende planten, fruitbomen en planten.
Je kunt bananenschil op verschillende manieren als plantenvoeding gebruiken:
- Je kunt dit doen door bananenschillen gewoon in de grond aan de basis van je planten te begraven en te laten ontbinden.
- Je kunt overrijpe bananen bevriezen en dan stukjes rond de planten begraven.
- Je kunt bananenschillen drie dagen in water laten weken om vervolgens je planten en zaailingen mee te besproeien.
5. Hout as als plantenvoeding
Hout as levert calciumcarbonaat en kalium aan planten. Het enige wat je hoeft te doen is de as aan het tuinbed toe te voegen en vervolgens in de grond te vermengen. Het is misschien het beste om dit vlak voor het planten te doen, zodat je niet het risico loopt je planten omver te werpen of ze te beschadigen terwijl je de as in de grond doet. Let er ook op dat je dit niet te vaak doet.
Wil je weten wat je nog met hout as kunt doen? Bekijk hier 33 manieren om houtas te gebruiken in huis en tuin
6. Gemaaid gras is plantenvoeding!
Zet die gemaaid gras aan het werk de volgende keer dat jij jouw gazon maait. Plaats vers gemaaid gras in een emmer van 10 liter en bedek deze vervolgens met water. Je moet dit ongeveer vijf dagen laten staan. Verdun dit vervolgens door 10 kopjes vers water toe te voegen en een kopje van het gras water mengsel aan de aarde toe te voegen. Het gemaaid gras helpt om essentiële voedingsstoffen aan de bodem terug te geven.
7. Epsom zout als voeding voor de planten
Wij zijn gek op Epsom zout! We gebruiken het in bad en in ons eten. Maar ook in de tuin! Epsom zout is namelijk een geweldige bron van magnesium en zwavel en is vooral goed voor rozen en tomaten. Een mengsel van een eetlepel Epsom zout met één liter water water is een plantenvoeding die zeker niet verkeerd kan gaan! Je kunt dit aan je binnen- en buiten planten toevoegen.
Wil je weten waar Epsom zout nog allemaal goed voor is? Bekijk Wondermiddel Epsom zout. Voor lichaam, huis & tuin.
8. Voed je planten met je vis afval
Visafval, delen van een vis maar ook het water waar vissen in zwemmen is heel goed voor je planten. Daarom zijn er hele aquaponics systemen op gemaakt. Je hoeft gelukkig geen heel aquaponics systeem aan te leggen om je planten te kunnen laten genieten van de voedingsstoffen dat vissen hen kunnen bieden.
Hoe gebruik je vis bij de planten?
- Je kunt het water van je aquarium of vijver aan je planten toevoegen
- Je kunt resten van vis bewaren in een emmer met water, houdt er rekening mee dat dit gaat stinken. Laat dit goedje een paar weken fermenteren en verdun het vervolgens met water voordat je het aan je planten toevoegt. De resultaten zullen fenomenaal zijn!
9. Azijn als plantenvoeding
Azijn bevat azijnzuur dat goed is voor bepaalde klachten. Je kunt dit gebruiken op rozen en diverse andere kamerplanten, maar ook op groenten in jouw tuin. Om azijnmest te maken, combineer je gewoon een eetlepel witte azijn (alleen witte azijn omdat appelazijn niet dezelfde voedende eigenschappen heeft) met een liter water. Gebruik deze oplossing om jouw planten ongeveer eens in de drie maanden water te geven voor het beste resultaat.
10. Beendermeel is een geweldige voeding
Beendermeel is een geweldige organische meststof en een andere manier om dingen op te gebruiken die je anders waarschijnlijk zou weggooien. Je kunt je eigen beendermeel maken door kippenbotten te koken. Zorg ervoor dat de botten helemaal schoon zijn voordat je begint. Kook de botten twee dagen - zet het fornuis 's nachts uit en laat ze gewoon staan. Na een paar dagen koken worden ze zacht en daarna kun je ze fijnmalen met water in een blender. Voeg deze oplossing toe aan je grond onder planten. Dit is geweldig voor tomaten en vele andere bloeiende planten.
Lees ook Bodemleven, wat is het en 7 tips hoe je het kan verbeteren