Geld besparen in de tuin- Terwijl jij je winkelwagen bij het online tuincentrum aan het vullen bent, denk je waarschijnlijk wel aan manieren om geld te besparen. Het verbouwen van groenten en fruit zou ons immers geld moeten besparen op de boodschappen, toch? Als je al bekend bent met onze blogs weet je dat we ook veel met geld bezig zijn. Zo hebben we al blogs als Minder werken of stoppen met werken? Hoe doe je dat? en Geld verdienen bij een zelfvoorzienend leven of homestead In deze blog gaan we het echter hebben over geld besparen in de tuin! Lees snel verder als jij geld wilt besparen in de tuin!
Geld besparen in de tuin
1. Test je bodem
Voordat je planten gaat kiezen voor in de tuin, is het belangrijk om je bodem te testen. Zo kun je zien of je klei, zand of leemgrond hebt en of de grond zuur is of alkalisch. Op deze manier kun je tijd en geld besparen door de beste planten te kiezen voor jouw bodem omstandigheden.
2. Zorg dat je een goed tuinplan hebt
Als je weet welke planten goed groeien in jouw bodem, kun je een tuinplan gaan maken. Zorg dat je de maten hebt van de ruimte en noteer de groeiomstandigheden, je ideeën en maak hieruit je ontwerp.
Als je eenmaal een algemeen ontwerp hebt, kun je een plan voor je jaarlijkse projecten bedenken. Als je genoeg ruimte hebt kun je al doelen voor 1 jaar, 5 jaar en 10 jaar opstellen. Dit spreidt de kosten van de landschapsarchitectuur over meerdere jaren.
3. Kies voor combinatieteelt
Door planten te kiezen die goed naast elkaar groeien kunnen ze ook ongedierte afstoten. Door een beetje onderzoek te doen naar combinatieteelt kun je een heleboel geld besparen door een betere oogst te krijgen en minder last van plagen.
4. Composteer keuken en tuin afval
Je hoeft geen mooie compostbak te kopen om je tuin- en keukenafval te composteren. Je kunt gemakkelijk van pallets een compostbak maken. Weet je niet wat je allemaal kunt composteren? Lees dan deze blog
Dit zelfgemaakte compost kun je weer gebruiken om je moestuin te mulchen of je eigen grond te maken
Als er in jouw buurt geen compostbakken zijn toegestaan kun je ervoor kiezen om een Bokashi keuken compost bak te nemen om met je keukenafval de tuin te voeden.
5. Vang je regenwater op
Je kunt een heleboel geld besparen op je waterrekening, als je genoeg regenwater hebt opgevangen. Zo kun je namelijk je tuin in de warme droge zomerperiode bewateren, zonder dat het je geld kost.
6. Bewaar je eigen zaden
Een andere geweldige manier om geld te besparen in de tuin is door Heirloom zaden te nemen. Heb je ooit uitgeteld hoeveel geld je ieder jaar aan zaden en stekken uitgeeft? Kies voor plantensoorten die zichzelf voort zaaien zodat je het jaar erna de zaden kunt gebruiken.
Lees je wel in voordat je hiermee aan de slag gaat. Er zijn namelijk planten die meerjarig zijn en pas na het tweede seizoen zaden produceren. Ook moet je letten op kruisbestuivers die je gaat willen scheiden om je zaden zuiver te houden.
Lees ook Zaden preppen – Maak je eigen zaden noodpakket
7. Wees creatief met het vinden van zaden
Je hoeft niet per se alle zaden bij een tuincentrum te kopen. Denk creatief na over het verkrijgen van zaden. Zo kun je al zaden krijgen uit groenten zoals tomaten of paprika’s, die je gemakkelijk kunt planten. Ook kun je wellicht zaden ruilen met mensen in je omgeving of via social media.
8. Ruil planten en zaden
Buren, vrienden en familie zijn een geweldige bron van nieuwe planten. Vertel ze gewoon hoe mooi die bodembedekker is, of hoe graag je je eigen mierikswortel zou willen hebben, voor je het weet zullen ze een schop en emmer nemen om wat voor je op te graven.
Als je niemand in de buurt hebt met planten, neem dan contact op met een plaatselijke tuinclub of begin met wandelen in je buurt en leer mensen kennen die plantenfanaten zijn.
9. Maak je eigen tuinkas
Een tuinkas aanschaffen is niet goedkoop, maar zeker de moeite waard. Door een tuinkas kun je namelijk het hele jaar door groente kweken en oogsten uit je eigen tuin. Uiteindelijk bespaar je dus een heleboel geld aan boodschappen. Je hoeft niet gelijk een tuinkas te kopen, want je kunt deze ook zelf maken. Bekijk deze blog over Zelf een kweekkas bouwen
10. Begin een permacultuur tuin
Een permacultuur tuin bestaat uit bomen, struiken en vaste planten die voedsel produceren. Door te kiezen voor permanente planten zoals, fruit- en notenbomen, wijnstokken, bessenstruiken en meerjarige voedselplanten zoals rabarber en asperge, hoef je maar één keer te planten en een leven lang te oogsten! Het kost wel wat kennis om een permacultuur tuin aan te leggen, daarom is het verstandig om een aantal Boeken over permacultuur aan te schaffen.