Het normale wonen vaarwel zeggen en helemaal off the grid gaan wonen, dan ben je de Yurt vast en zeker tegengekomen. De ronde tent is bijzonder en heel herkenbaar. Het is echt een woning die helemaal terug gaat naar de basis zoals dat in Mongolië gaat. Maar er komt zoveel bij kijken. Zeker als je met een Yurt in Nederland wilt gaan wonen. Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Wat is een yurt?
Een Yurt is een typische Mongoolse tent die rond is. Ze worden daar door nomaden gebruikt die door het land trekken en op de steppes leven. De tent bestaat uit panelen, balken, doeken, een dakraam en een prachtige deur. Het heeft zo nog al wat onderdelen en vaak zijn de Mongoolse Yurts ook nog eens prachtig versierd.
In Nederland noemen wij het een Yurt, maar vanuit Mongolië is het een Ger. De benaming Yurt of Joert komt weer van Rusland, Kazachstan en Turkije. Deze zijn net weer anders dan de Mongoolse Ger.
Slapen in een Yurt in Nederland
In Nederland zijn tal van plekken waar je eens in een Yurt of Joert kan slapen. Vaak worden deze aangebonden op natuurcampings of plekken waar er net anders gekeken wordt dan het reguliere kamperen. Slapen in een Yurt is een ervaring en zeker aan te raden als je graag de overstap wilt maken naar het leven in Yurt. Vanaf €50,- per nacht kun je in Nederland al in een Yurt slapen.
Ze variëren erg qua prijs, maar de een heeft net de betere locatie of de luxere opties bij de joert. Zo zie je altijd wel een gezellige kachel terug, maar een hottub bij de Joert zie je weer minder vaak.
Rondom Gelderland en de Veluwe zien we meer mogelijkheden om in een Yurt te slapen. Dat kan op natuurcampings, maar ook bij boeren of andere locaties. Heerlijk om eens een nachtje weg te gaan en lekker te genieten van de natuur en de rust van een ger.
Wonen in Yurt
Wonen in Yurt is niet alleen leuk en rustgevend, er komen tal van dingen bij kijken. Want je mag niet zomaar overal in een ger gaan wonen, ook zijn er wat dingen waar je mee moet opletten. Als je deze gewoon in je eigen tuin zet, is dat geen probleem. Als bijvoorbeeld gastenverblijf is dit erg leuk, maar zomaar een stukje grond en permanent in Yurt wonen is moeilijk. Je kan ook bijvoorbeeld op een camping wonen met de Yurt, maar hier zijn ook weer regels aan verbonden. Je mag hier vaak maar 6 maanden of 1 jaar maximaal staan.
Een optie is ook om bij een boer te staan. Zij hebben vaak veel grond en verhuren graag een stukje. Er zijn tegenwoordig ook veel ecodorpen / communities waar je mogelijkheden hebt om je aan te sluiten en met een yurt te wonen.
Als je verder in een Yurt gaat wonen, is het ook belangrijk om te weten dat je (vaak) niet aangesloten bent op gas/water/licht. Het is dus goed om te denken aan bijvoorbeeld een composttoilet of een manier om regenwater op te vangen.
Een aantal tips hiervoor zijn:
- De blog off grid wonen
- De blog 10 waterfilters
- De blog tips voor zelfvoorzienend leven
- De blog zelfvoorzienend leven
Voordelen van wonen in een Yurt
Zoals je al ziet, zijn er wel wat dingen waar je rekening mee dient te houden als je in een Joert gaat wonen, maar daar komen zoveel mooie voordelen bij kijken.
- De Yurt is gemaakt van natuurlijke materialen en dat straalt vaak rust uit.
- Een Yurt is vaak geheel off grid en op een klein stuk. Heerlijk om dus te genieten en zelfvoorzienend te leven
- Je leeft er echt mee in de natuur
- Ze zijn relatief goedkoop t.o.v. tiny houses of een woning
- Als je wilt, kan je ook zelf een eigen Yurt maken
- Een rustgevende ronde vorming waarin je leeft
Nadelen wonen in een yurt
In een Yurt wonen is vaak een hele verandering en je bent niet meer voorzien van reguliere verwarming en geen water uit de kraan. Dat zijn wel dingen waar je mee moet omgaan. Het heeft dus ook wat nadelen om een Mongoolse Ger te wonen. Wees je daar bewust van en weeg voor jezelf goed af of dit voor nadelen zijn.
- Het leven in een Ger kan erg onrustig zijn bij slecht weer. Persoonlijk vind ik dat minder erg. Maar goed om rekening mee te houden dat als het hard waait en regent, je dit dus erg goed kan horen.
- Het is voor het Nederlandse weer snel vochtig, je zult dus vaak de kachel aan moeten doen, ook af en toe in de zomer om het goed droog te houden.
- Muizen weten het gemakkelijk te bereiken
- De tent heeft geen ramen, met uitzondering van het dakraam.
- Het bestaat maar uit een ruimte
- Je zal het jaarlijks moeten afbreken om onderhoud te plegen en te luchten
- Weinig plek voor douche en wc
Lees ook The complete Yurt Handbook
Tips wonen in een Yurt
Wil je de stap maken om in een Yurt te gaan wonen, dan is het goed om jezelf goed in te lezen over wat wel en niet kan, waar je aan moet denken en meer. We geven je graag een aantal tips mee omtrent het wonen in een Yurt:
- Voor je aan een Yurt gaat beginnen, is het goed om eerst een keer een proefnacht te doen
- Doe goed onderzoek over het leven in een Yurt.
- Hoe groot moet je Yurt zijn?
- Gebruik een degelijke ondergrond, dit is namelijk de basis van je nieuwe woning.
- Plaats de yurt niet onder een boom, zo krijg je veel last van bladeren
- Zeker de yurt goed tegen een storm
- Sluit de onderkant goed af, dit zorgt voor betere isolatie, minder ongedierte en een betere leefomgeving.
- Maak een grempeltje rond de yurt voor de afwatering
- Richt de yurt met de deur op het zuiden, zo krijg je het meeste licht
Een Yurt kopen
Een Yurt kopen is steeds makkelijker aan het worden. De vraag is er tegenwoordig ook wat vaker naar en daarom zijn er tegenwoordig wel een aantal aanbieders. Ga zeker een paar keer langs en zorg dat je al eens in een Yurt geslapen hebt. Zo weet je waar je naar moet kijken. Ook goed om eens samen een Yurt op te zetten en te weten wat er bij komt kijken. Er zijn een paar aanbieders in Nederland die Yurts aanbieden:
- Nooitmeerhaast is een van de bekendste Nederlandse partijen die Gers verkopen
- More for Yurts is ook een bekende aanbieder
- be bied goedkope yurts aan gemaakt in Mongolië
- Luxe Yurts
- Zuidenwind Yurt
- Nomadic Yurts
- Of Marktplaats
Lees ook Vanlife – leven vanuit je camper